Recepten - Gevogelte

Gerookte kwartel met citroen

Hoofdgerecht (4 personen)
4 kwarteltjes
6 el olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
Geraspte schil van ½  citroen
1 tl zout
½ tl vers gemalen peper
1 bosje tijm
4 takken rozemarijn
1 citroenen, in kwarten
Dep de kwarteltjes van binnen en van buiten droog met keukenpapier.

Meng de olie met de geperste knoflook, citroenrasp, zout en peper en wrijf hier de buikholte en buitenkant van de kwartels mee in.

Stop de takken tijm en rozemarijn samen met een kwart citroen in de buikholte, tussen de poten.

Rooster de kwartels op een hete barbecue in 5 minuten rondom bruin.

Rook de kwartels in ± 20 minuten gaar op 80 graden.

Draai ze af en toe om.
Tip: Lekker met in de kolen gegrilde aardappels en aïolie (knoflookmayonaise)
Wijntip van Oud Reuchlin & Boelen: de goudgele Luigi Bosca Finca La Linda Chardonnay uit Argentinië.

Gerookte eend

Gerookte eend
- 1 eend voor per 2 personen
- melk
- zout
- peper
- boter
- rode wijn
- 1 appel per eend
- 1 ui per eend

Laat de eend 4 tot 5 uur in de melk staan. Haal de eend uit de melk. Insmeren met zout en peper (zowel de binnen- als de buitenkant). Snijd de appels en de uiten. Vul de eend met de appel en ui. Maak marinade van gesmolten boter, rode wijn, zout en peper. Smeer de eend hier regelmatig mee in terwijl hij in een pan in de oven ligt. Leg de eend in de rookoven en laat hem rustig (op lage temperatuur) roken tot de eend klaar is. De tijd dat de eend in de oven moet liggen is ongeveer 2 uur (ligt eraan hoe groot de eend is).

Gerookte eend II

Wij laten hieronder zien hoe eenvoudig het roken is met een electrisch spiraal in de rookoven Riva. Als voorbeeld hebben we eendeborst gerookt. Leg het spiraal op de stookbak en zet hierop een bakje met rookmot en eventueel wat jeneverbessen. Jeneverbessen zijn namelijk goed te combineren met eendeborst.
rivaelecspiraal1.jpg
rivaelecspiraal2.jpg
Snijd kruislings een paar sneden in het eendenborstvel. Strooi wat peper een zout op en in de eendenborst. (beide zijden). Daarna insmeren met wat honing.

rivaelecspiraal3.jpg

Nu de rookoven in. Laat de temperatuur op ongeveer 80 graden komen. Laat de een ongeveer 45 minuten roken. Daarna nog even een boost. Ze het spiraal voluit en laat de temperatuur opkomen.
rivaelecspiraal4.jpg

De kerntemperatuur moet minimaal 50 graden zijn.

rivaelecspiraal5.jpg

Vanwege het gemak van het electrische spiraal kan er nu in tussentijd rustig een krantje gelezen worden. Da`s toevallig, `t gaat over roken!

rivaelecspiraal6.jpg

Nadat je de eend eruit hebt gehaald doe je het nog even een kwartiertje in alluminiumfolie. Zo kan het nog even nagaren. Goede wijn behoeft geen krans. Dus wat kan ik nog zeggen... Overheerlijk!!!

rivaelecspiraal7.jpg



Gerookte kip

Nodig voor 3 à 4 personen:
  • 2 grote of 3 kleinere kipfilets
  • 500gr champignons
  • 1 bakje (125gr) knoflookboter
  • 1 bouillontablet
  • kant en klare allesbinder of sausbinder

Bereiding:
Snij de kipfilets in de lengterichting door.
Rook de kipfilets max. 20 minuten in de rookpan of het tafel rookoventje. De kip hoeft absoluut niet gaar te zijn maar wel mooi geel van de rook.
Maak ondertussen de champignons schoon en snij ze in niet te kleine stukjes.
Als de rooktijd voor de kip verstreken is, snij dan de kipfilet in niet te kleine plakken.
Gebruik voor de verdere bereiding een hapjespan.
Bak de kip kort in de knoflookboter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. LET OP: hoe langer je bakt hoe droger de kip
Voeg aan het einde van de baktijd de champignons toe en bak ze kort mee.
Blus het geheel af met water en voeg de verkruimelde bouillontablet toe. Laat het geheel zachtjes nog even pruttelen tot de kip en de champignons gaar zijn. (champignons mogen evt nog beetgaar zijn.
Voeg tijdens het pruttelen voorzichtig wat allesbinder toe zodat een niet te dikke saus ontstaat.
Naar smaak peper en/of Worcestershire saus toevoegen.

Zet de pan op tafel en serveer met, in een grillpan of oven gebakken röstierondjes.
Eet smakelijk.
Ik heb het al verschillende keren gemaakt en gebruik het liefst een donkere fijne houtspaan. En , hoewel ik het nog niet heb geprobeerd zou het ook goed kunnen combineren met gewone roomboter en de gerookte knoflook i.p.v. knoflookboter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten